Verslag productmeeting Zorg Mobiel

Op 29 september had de productmeeting plaats over onze innovatieve module “Zorg Mobiel”. WZC Ter Linden in Veurne was pilootgebruiker.

In zijn inleiding beklemtoonde algemeen directeur ir. Eddy Pacquée het belang dat Cevi hecht aan de automatiseringsprocessen binnen ouderenzorg en de bereidheid om daarin ook verder te investeren.

Rutger Woutters, psycholoog in WZC Ter Linden, bracht een getuigenis en we laten hem met plezier aan het woord:

“Ter Linden wil vooral een thuis zijn met een kwaliteitsbeleid afgestemd op de noden van elke bewoner afzonderlijk, met oog voor de persoonlijke leef- en woongewoonten. Hierop enten wij een “zorg op maat”, sinds de zomer van 2017 ondersteund met Zorg Mobiel voor het registeren van het toedienen van zorgen op tablets en smartphones. De positieve gevolgen op de kwaliteit van de zorg aan de bewoners zijn legio: de kwaliteit van de zorg verhoogd bijvoorbeeld door het correct en tijdig aftekenen van het zorgplan, tijdig registreren van observaties en betere communicatie.”

 

Hoe bent u in contact gekomen met Zorg Mobiel?

“Via het pilootproject “Feline”: een samenwerking met Cevi en een werkgroep met nog 4 andere WZC, met name Dunecluze, Ter Linde, De Boarebreker en A. Lacourt, met testen in de praktijk van WZC Ter Linden in residentie Oasis in Veurne. Een eerste sterkte van het pilootproject is de toewijding of commitment van de directie en hoofdverpleegkundige . Het duidelijke draagvlak vanuit het management verhoogde aanzienlijk de slaagkansen van het project. Een tweede sterkte is de toewijding en voorbeeldfunctie van de referentiepersoon op de afdeling aan het project waardoor een draagvlak ontstond. Ten derde de plichtsbewuste houding tijdens de testdagen. Anderzijds formuleerde het team regelmatig feedback tijdens de inspraakmomenten. Dit had een aanzienlijke positieve invloed op de productkwaliteit. Tot slot verliep de communicatie constructief met ruimte voor dialoog, productverbetering en wederzijds begrip.”

Productkwaliteit

Uit de interne bevraging blijkt dat de productkwaliteit van Zorg Mobiel als positief wordt beoordeeld. Enerzijds scoort de toepassing goed op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, intuïtief gebruik en visuele aantrekkelijkheid. Anderzijds verloopt de interoperabiliteit van het programma goed met Zorg +. Het systeem wisselt vlot gegevens uit met Zorg Basis + en FARMAD. Dat verhoogt aanzienlijk de waarde van het product.

Zorg Mobiel werd bottom-up opgebouwd en ontworpen op basis van input uit de werkvloer en het management. Daardoor sluit het product nauw aan bij de gebruikersbehoeften.

Invloed op de kwaliteit van bewonerszorg

Zorg Mobiel opent mogelijkheden om observaties, zorgplannen en medicatiegebruik nauwgezet op te volgen. Zo kan het aftekenen van medicatie op een tablet ertoe leiden dat verpleegkundigen het medicatiegebruik kritischer gaan opvolgen en evalueren. De implementatie gebeurt bij voorkeur vanuit een denkkader uitgezet door de werkvloer, hoofdverpleegkundigen en directie. Anders dreigt het registreren een doel op zich te worden. Een zorgvuldige en slanke administratie kan de nodige ondersteuning bieden om zorgtaken op een kwaliteitsvolle manier uit te voeren.

Aangewezen werkinstrument

Het toevoegen van meer details in het zorgplan zoals eetgewoonten, en een afzonderlijk tabblad voor memo’s en communicatie zijn mooi meegenomen extra’s in een Elektronisch Bewoners Dossier.

Een kritische bedenking is dat collega’s die het niet gewoon zijn om met een smartphone te werken dit als een grote stap ervaren. Voor hen is Zorg Mobiel op tablets of computer het meest aangewezen werkinstrument. Anderzijds valt het op dat het kleinere smartphonescherm bij velen geen hindernis vormt voor het gebruikersgemak. Een voordeel van een smartphone is dat het dossier in pocketformaat kan worden meegenomen naar de afdelingen. Voor een “vlinderende” functie zoals een P-verpleegkundige maakt dit het werken comfortabeler. Een mix van tablets en smartphones kan een toegevoegde meerwaarde leveren.

Alleen maar pluspunten

Digitalisering in de zorg is een vak op zich geworden dat moet leiden tot een verhoogde kwaliteit van zorg. WZC Ter Linden omarmt de digitalisering in het kader van duurzaamheid, kwaliteit van zorg en werkbaar werk voor de medewerkers.

Enkele sfeerbeelden